BLAT KUCHENNY: 11 WARIANTÓW NA KAŻDĄ KIESZEŃ

BLAT KUCHENNY: 11 WARIANTÓW NA KAŻDĄ KIESZEŃ

 

Wybierz do kuchni taki blat, który docenisz nawet za kilka lat. Dezycję ułatwią Ci nasze wskazówki oraz 11 blatów kuchennych do wyboru.

 

Blat kuchenny to wyjątkowy element kuchni, na którym nie tylko przygotujesz posiłki, ale dzięki któremu nadasz charakter kuchni. Łatwość w utrzymaniu powierzchni w czystości, odporność na wysokie temperatury, wilgoć, czy uszkodzenia mechaniczne, odpowiedni styl wykończenia to najważniejsze cechy, którymi powinnaś się kierować w wyborze najlepszego dla siebie blatu kuchennego. Pamiętaj też o jego odpowiedniej szerokości. W innym razie blat nie spełni swojej funkcji. Będzie niepraktyczny i niewygodny. Absolutne minimum to 60 cm szerokości. Maksimum – 130 cm. Często niestandardowe szerokości mają np. blaty z corianu – 76-93 cm. Przemyśl również grubość blatu. Wśród kamiennych najczęstsza to 2-3 cm, laminowanych – 2,8 lub 3,8 cm, drewnianych – 2-4 cm, kompozytowych i metalowych ok. 4 cm. Grubość blatu jest istotna przy montażu zlewozmywaka, piekarnika, czy płyty kuchennej. Standardowe zaczepy tych sprzętów przystosowane są do blatów o szerokości 2,8-4 cm. Grubsze mogą wymagać droższych, niestandardowych rozwiązań montażowych.

 

Poznaj różnice, plusy i minusy dostępnych na rynku głównych rodzajów blatów kuchennych. Możesz wybierać między blatem drewnianym, kamiennym, z mieszanek kamienia z żywicą, metalowym, laminowanym lub betonowym.

 

Drewniany blat kuchenny

Nadaje przytulny i naturalny klimat. Wymaga jednak większej troski niż kamień, stal, laminat lub beton. Jest też mniej odporny na uszkodzenia mechaniczne, plamienie, zarysowania, także na wilgoć i zmiany temperatur. Dlatego tak ważny jest wybór odpowiedniego gatunku drewna, z jakiego ma być wykonany, dobra impregnacja blatu oraz pielęgnacja. Buk, jesion, dąb, teak, merbau, palisander są z reguły odporniejsze i twardsze niż pozostałe gatunki. Plusy? Każdy blat drewniany jest łatwy w obróbce i renowacji. Drewno możesz dowolnie przycinać, szlifować, wielokrotnie odnawiać, lakierować, olejować i malować. Z łatwością dopasujesz rozmiar takiego blatu do kuchni o nietypowych kształtach. Cena? Od 180 zł/m2 za blat sosnowy, do nawet 1000/m2 – z drewna iroko, czy merbau. Pamiętaj! Bez względu na rodzaj drewna, z jakiego wykonany jest blat nigdy nie stawiaj na nim gorących naczyń. To może spowodować powstanie odbarwień trudnych do usunięcia. Jeśli blat znajduje się pod piekarnikiem lub nad zmywarką to zamontuj listwę dyfuzyjną, która uchroni go przed działaniem gorącego powietrza i pary wodnej. Nie krój też produktów bezpośrednio na blacie. Zarysujesz i uszkodzisz powierzchnię.

 

Kamienny blat kuchenny

Łatwo go utrzymać w czystości. Jest odporniejszy na wilgoć, odbarwienia, działanie wysokich temperatur niż drewno. Choć, na przykład marmur wymaga dodatkowego zabezpieczenia przed zabrudzeniami. W tym celu stosuje się specjalnie przeznaczone do tego preparaty.
Pamiętaj! Nie czyść blatu kamiennego detergentami zawierającymi wybielacz lub kwas. W innym razie uszkodzisz lub zmatowisz jego powierzchnię. Używaj za to zwykłego płynu do mycia szyb lub naczyń (pod warunkiem, że nie jest to blat wymagający specjalnej pielęgnacji za pomocą specjalnych środków czyszczących) oraz ścierki z mikrofibry. Umyjesz zabrudzenia i wypolerujesz powierzchnię bez ryzyka zarysowania blatu i odbarwień. Minusy kamiennego blatu kuchennego? Wysoka cena, duży ciężar, kłopotliwy montaż oraz specjalna troska i impregnacja niektórych rodzajów, np. marmuru mogą zniechęcić do zakupu.
Do wykonania blatu kamiennego polecamy szczególnie granit, marmur, bazalt, piaskowiec. Ale również różne mieszanki kamienia z żywicą syntetyczną, tzw. kompozyt, gł. corian, marlan, kerrock i top stone. Także z żywicą polistrową – konglomerat (najlepiej wybrać kwarcowy. Jest niezwykle trwały, odporny, praktycznie niezniszczalny i posłuży przez wiele lat).

 

6 wariantów blatu kamiennego 

 

  • Granitowy blat kuchenny

Wygrywa w kategorii trwałości. Jest odporny na zaplamienia (również te z kwasów), zarysowania i uszkodzenia mechaniczne. Na blacie z granitu możesz bez obaw stawiać gorące garnki lub rozbijać mięso. Zaimpregnowany fabrycznie posłuży przez wiele lat. Stąd też jego wysoka cena. Blat o grubości 3 cm kosztuje ok. 550-1200 zł/mb.

 

  • Marmurowy blat kuchenny
Wygląda ekskluzywnie i efektownie. Ma bardzo bogatą ofertę kolorów. Jednak łatwo się kruszy i jest podatny na zarysowania. Wymaga szczególnej troski i impregnacji. Bardzo łatwo go zaplamić i odbarwić, np. sokiem z cytryny. Jest zimny w dotyku. Wymaga też okresowego szlifowania. Także należy do droższych materiałów. Metr bieżący blatu o grubości 3 cm kosztuje ok. 600-1500 zł.

 

  • Bazaltowy blat kuchenny
Jest bardzo trwały, twardy, a pod względem właściwości najbardziej przypomina granit. Odporność na uderzenia, zarysowania, wysokie temperatury (można kłaść na nim gorące garnki), odbarwienia to jego największe zalety. Szkodzą mu jedynie środki, które zawierają kwasy, ocet, wino. Metr bieżący bazaltu kupisz za ok. 200-500 zł.

 

  • Blat kuchenny z piaskowca
To blat ze skały osadowej o drobnoziarnistej strukturze, która jest łatwa w pozyskiwaniu i obróbce. Dlatego ma niższą cenę niż inne rodzaje kamienia. Za metr bieżący zapłacisz ok. 300-600 zł. Jest też trwały, odporny na kwaśne związki chemiczne oraz ścieranie.

 

  • Blat kuchenny z konglomeratu kwarcowego
Wyglądem przypomina naturalny kamień, brak mu jednak naturalnej zmienności wzoru. Jest to idealne rozwiązanie dla tych, którzy marzą o jednokolorowym blacie, np. białym. Jest lżejszy od typowej wersji kamiennej, także cieplejszy w dotyku. Wyróżnia się sporą odpornością na zarysowania, wysoką temperaturę, kwasy i zasady. Blat z konglomeratu kwarcowego łatwo się też czyści. Kosztuje ok. 390-1000 zł/mb.

 

  • Blat kuchenny kompozytowy
Corian, staron, kerrock to tylko niektóre z jego rodzajów. Wyglądem przypominają kamień. Kompozyt jest trwały, wytrzymały na uderzenia i zarysowania. Dobrze znosi wilgoć, preparaty chemiczne, łatwo się czyści. Jego największą zaletą jest możliwość dowolnego kształtowania blatu i montowania go bez widocznych spojeń. Dlatego często występuje w połączeniu ze zlewem wykonanym z tego samego materiału. Minusem jest jego wysoka cena, ok. 900-1500 zł/mb oraz trudny montaż i obróbka.

 

Metalowy blat kuchenny

Jest niezwykle higieniczny ponieważ nie gromadzi tak dużej liczby drobnoustrojów jak inne rodzaje blatów. Łatwo się czyści. Jest odporny na wysokie temperatury. Optycznie powiększa wnętrze. Najlepszy jest ten z aluminium lub stali kwasoodpornej, która nie ulega korozji. Wykonany ze stali niższej jakości szybciej się rysuje i odbarwia. Metalowy blat możesz zamówić u producenta mebli kuchennych lub w niektórych firmach produkujących zlewozmywaki. Koszt metalowego blatu kuchennego o szerokości 60 cm to ok. 300 zł/mb.

 

Laminowany blat kuchenny

To najtańsza opcja z wymienionych, bogata w różne wzory i kolory. Blat z laminatu może być matowy, półmatowy, z połyskiem, jednokolorowy, także imitujący metal, różne gatunki drewna, kamień naturalny albo syntetyczny. Na blat kuchenny najlepiej sprawdza się laminat HPL, w którym stosuje się żywicę termoutwardzalną. Za jeden metr kwadratowy zapłacisz od kilkadziesięciu do 150 złotych. Niestety laminat nie jest trwały, szybko się ściera, rysuje. Nie jest też odporny na wysokie temperatury oraz wilgoć. Często pęcznieje, wybrzusza się, odkształca pod wpływem pary wodnej lub wilgoci (choć występują również egzemplarze bardzo odporne na te czynniki). Za to jest łatwy w montażu. Nie płowieje, jest odporny na tłuste plamy. Blat z płyty laminowanej kupisz w dwóch standardowych grubościach – 28 mm i 38 mm. Z krawędzią płyty ściętą (zabezpieczoną listwą) lub zaokrągloną (do której stosuje się płyty postformingowe, wykończone fabrycznie). Pamiętaj! Podczas montażu laminowanego blatu kuchennego zabezpiecz wszystkie wycięcia i łączenia. Warto. Ponieważ laminat występuje w parze z nieodporną na wodę płytą wiórową. Na przykład, od spodu, nad zmywarką lub piekarnikiem zamocuj barierę dyfuzyjną z blachy lub aluminium.

 

Betonowy blat kuchenny

Doskonale wpisuje się w nowoczesny oraz industrialny styl. Nadaje kuchni designerskiego wyglądu. Jest odporny na uszkodzenia mechaniczne i wysokie temperatury. Na betonowym blacie bez obaw możesz kroić produkty i ustawiać gorące naczynia. Ma jednak swoje minusy. Jest zimny w dotyku oraz ciężki. Często wymaga regularnego impregnowania żywicą, by nie dopuścić do wnikania brudu w małe szczeliny. Jest kłopotliwy w montażu i bardzo drogi. Za metr bieżący zapłacisz ok. 1800 zł.

 

Czy szczegółowa ocena blatów kuchennych pomogła Ci w podjęciu decyzji? Warto jej dokonać gdyż z nią lepiej zaplanujesz remontowy budżet, zmniejszysz też ryzyko podjęcia niewłaściwego wyboru i uchronisz się przed niepotrzebnymi stratami finansowymi. Zgadzasz się?

 

  • Archiwa