ZLEW DO KUCHNI WSPÓŁCZESNEJ

ZLEW DO KUCHNI WSPÓŁCZESNEJ

 

Podpowiadamy, który zlew do kuchni warto kupić: marmurowy, ze stali szlachetnej, ceramiczny, granitowy, czy szklany. To 5 top propozycji!

 

Każdy zlew do kuchni: nakładany na szafkę, podwieszany lub wpuszczany w blat kuchenny to produkt wielofunkcyjny. Służy głównie do mycia naczyń, produktów spożywczych. To również świetny pomocnik podczas gotowania potraw, do którego wlewamy wiele gorących płynów. Dlatego tak ważne jest, by był trwały, praktyczny, łatwy w utrzymaniu, a jednocześnie modny. Wtedy potrafi służyć przez długie lata. Poznajcie zlewy do kuchni wykonane z różnych materiałów, które wraz z blatami tworzą porządny duet. Oto 5 najlepszych rodzajów.

 

Marmurowy zlew do kuchni

To niekonwencjonalna propozycja dla wymagających. Pasuje do wielu wnętrz, szczególnie minimalistycznych, century modern, glamour, klasycznych, scandi, angielskich. Marmurowy zlew do kuchni posiada naturalną barwę, prostą, a jednocześnie elegancką formę, a przede wszystkim styl. Pozbawiony jest łączeń ponieważ wykuwany jest z jednego elementu skały. Może być jedno lub dwukomorowy, w dowolnym kolorze marmuru. Świetnie dopełnia też kamienny blat kuchenny.

Zlew do kuchni z marmuru na pewno posłuży przez długie lata. Jest odporny na wysokie temperatury, wilgoć i łatwo go utrzymać w czystości. Lubi codzienne mycie, płukanie ciepłą wodą i wycieranie do sucha. Raz na jakiś czas – kąpiel w niezbyt mocnym detergencie. Stosowanie specjalnego uszczelniacza do marmuru chroni przed powstawaniem plam i pomaga w usuwaniu wszelkich zabrudzeń.

 

Zlew do kuchni ze stali szlachetnej

 

To częsty wybór nie tylko szefów kuchni. Zlew do kuchni ze stali szlachetnej jest bardzo trwały i łatwy do czyszczenia. Nie rdzewieje oraz jest odporny na niskie i wysokie temperatury. Polecamy półmatowy, o powierzchni gładkiej, satynowej lub fakturze tkaniny (np. lnu). Jest bardzo praktyczny i posiada wyższą odporność chemiczną od innych zlewozmywaków ze stali. Lepiej sobie radzi z zaciekami, różnymi plamami i zarysowaniami. Po każdym użyciu wymaga jednak mycia (płynami, mleczkiem), płukania ciepłą wodą i wycierania do sucha. Warto przecierać go również olejem jadalnym. Bardzo pomaga w konserwacji. Nie lubi za to środków do czyszczenia zawierających chlor (zwłaszcza podchloryn sodu) lub kwas solny. Także bezpośredniego i długotrwałego kontaktu z rdzewiejącymi, stalowymi przedmiotami (np. żeliwnymi patelniami). Zlew do kuchni ze stali szlachetnej jest dobrą propozycją dla każdego wnętrza.

 

Ceramiczny zlew do kuchni

 

Często jest biały, brązowy i czarny. Lubimy go szczególnie w kuchni retro, angielskiej, boho, shabby chic. Ma dużą odporność na uszkodzenia mechaniczne, zarysowania i wysokie temperatury. Ceramiczny zlew do kuchni wymaga regularnych zabiegów czystości: mycia gąbką, płukania, wycierania miękką ścierką. Silne zabrudzenia najlepiej usuwa z niego kwas octowy 9 %.

 

Granitowy zlew do kuchni

Pasuje do każdego stylu wnętrza. Często jest biały, czarny, brązowy, beżowy, szary lub zielony. Trwały, odporny na uderzenia, wysoką temperaturę, substancje chemiczne, zarysowania. Wymaga regularnej pielęgnacji preparatami do zlewozmywaków syntetycznych, płukania, wycierania do sucha i natłuszczania, np. olejem jadalnym. Przebarwienia najlepiej usuwa z niego proszek do zmywarek lub środki czyszcząco-dezynfekująco-wybielające, które wsypuje się do komory wypełnionej ciepłą wodą. W ostatnim etapie czyszczenia pomaga mleczko.

 

Szklany zlew do kuchni
Smukła forma i lekkość czynią go bardzo atrakcyjnym produktem w aranżacji kuchni. Wśród zlewów zyskał na popularności, kiedy połączono go z naturalną, granitową podstawą, która zwiększyła jego trwałość i odporność na uszkodzenia. Szklany zlew fajnie prezentuje się w minimalistycznej kuchni.

 

 

  • Archiwa